Crelan FIBA 3×3 Europe Cup in Antwerpen uitgesteld, EK’s bij de jeugd afgelast door coronavirus

De coronacrisis blijft de sportwereld verstoren. De internationale basketbalfederatie FIBA, Basketbal Vlaanderen en Sportizon hebben beslist om de Crelan FIBA 3×3 Europe Cup, het EK 3X3 Basketbal, dat gepland stond van 25 tot 27 juni in Antwerpen, te verplaatsen naar het najaar. Daarnaast werd door FIBA Europe ook beslist om alle Europese Kampioenschappen van komende zomer bij de jeugd, af te gelasten. 

FIBA 3X3 Europe Cup uitgesteld naar najaar 2020

Ook in het 3×3-basketbal komen de geplande evenemten dus in het gedrang, nu overal in Europa volop de Coronacrisis woedt. In mei zouden de EK-kwalificatietornooien plaatsvinden in Israël en Roemenië. Tijdens het laatste weekend van juni (25-27) was het dan de beurt aan de 12 beste landen bij de dames en de heren in de strijd om de Europese titel in de Crelan FIBA 3×3 Europe Cup op de Groenplaats in Antwerpen. Zowel de kwalificatietornooien als de finale schuiven dus op naar later dit jaar.

De organisatie van het tornooi in Antwerpen is in handen van Basketbal Vlaanderen en Sportizon/Golazo, in samenwerking met de stad Antwerpen. Beide partijen gaan nu samen met de FIBA op zoek naar de meest geschikte datum, ergens in het najaar. Zodra daar duidelijkheid over is, zal dat ook zo snel mogelijk gecommuniceerd worden.

Alle EK’s bij de jeugd afgelast

Daarnaast werd door FIBA Europe beslist om alle Europese Kampioenschappen in de jeugdcategorieën (U16/U18/U20) bij jongens en meisjes voor komende zomer af te gelasten. De huidige coronacrisis werd als een té groot risico gezien om de kampioenschappen in de maanden juli, augustus en september te laten doorgaan.

Nog geen beslissing over FIBA EuroBasket

Voorlopig werd er nog geen beslissing genomen over FIBA Eurobasket Men & Women, die normaal gezien in 2021 gepland waren, maar door door het uitstel van de Olympische Spelen ook ter discussie komen.