Belofte van het jaar Thijs De Ridder kijkt uit naar start EK-kwalificatieronde

Net als de Belgian Cats hebben ook de Belgian Lions in februari een belangrijke afspraak. De Lions vatten op 22 februari in de Slowaakse hoofdstad Bratislava de EK-kwalificatieronde aan. Op 25 februari ontvangt België in de Dôme van Charleroi Europees kampioen en wereldmacht Spanje. “Ik kijk enorm uit naar de start van de EK-kwalificatieronde,” zegt Belofte van het Jaar Thijs De Ridder.
Thijs De Ridder ontbolsterde vorig seizoen bij Antwerp Giants en werd op de BNXT Awards uitgeroepen tot Belofte en Beste Zesde Man van het Jaar. Hij veroverde met de Giants de Beker van België en stond in de titelfinale. Op het EK U20 in Kreta was hij ook in grote doen (gemiddeld 17 punten en 10 rebounds), leidde de Young Lions naar een schitterende vierde plaats en werd opgenomen in de All Star 5.
Na een geweldig seizoen in eigen stad versierde hij een transfer naar Bilbao. Bij de Spaanse club is hij na Axel Hervelle, Quentin Serron en Jonathan Tabu de vierde Belg die bij Bilbao aan de slag is.
“Ik tekende een contract van twee seizoenen met een optie op een extra jaar. Ik voel me hier bijzonder goed en ben enorm blij dat ik in deze sterke competitie me verder kan ontplooien,” zegt de 20-jarige en 2m03 grote power forward. “Vele fans in Bilbao spreken me aan en beginnen over Axel. Ze vinden dat ik zo beetje zijn stijl van spelen heb. Een geweldig compliment.”
Thijs De Ridder had begin 2024 achttien wedstrijden meegespeeld bij Bilbao, stond gemiddeld 16 minuten op het parket en tekende voor een mooi gemiddelde van 6 punten en 4 rebounds. “De laatste weken krijg ik meer en meer speeltijd en stond zelfs als eens in de basisvijf. Ook Europees doen we het uitstekend in de FIBA Europe Cup en staan we na negen overwinningen op een rij bijna in de kwartfinale. De FIBA Europe Cup winnen is onze ambitie. Dan krijg je een wild card voor de Champions League of de kwalificaties van de Champions League. In de Spaanse ACB is een stek in de top-10 de challenge. Dan ben je in Spanje ook zeker van Europees basketbal.”
In 2023 maakte Thijs De Ridder ook zijn debuut bij de Belgian Lions. Hij verzamelde ondertussen al 7 caps, maakte de laatste window van WK-kwalificatiewedstrijden mee en trad ook in het pre-olympisch kwalificatietoernooi aan in het Turkse Istanbul.
“Ik kijk nu uit naar de start van de EK-kwalificatieronde. We openen in Slowakije en dat is eigenlijk al een must win. Enkele dagen later ontvangen we dan in Charleroi Spanje. Voor mij uiteraard een speciale wedstrijd. Er zullen normaal gezien geen Spaanse ploegmaats van Bilbao in de selectie zitten. Wel veel spelers uit de Euroleague en we staan dus in de Dôme voor een zware klus. Het komende jaar ons kwalificeren voor het EK van 2025 is ons doel. Ik zou immers graag met de Belgian Lions op een Eurobasket willen schitteren,” aldus nog Thijs De Ridder die in de FIBA Europe Cup van 7,5 punten en 4 rebounds.
Het 42ste EK gaat van 27 augustus tot 14 september 2025 door in Cyprus, Finland, Polen en Letland. De twee overige windows worden afgewerkt tussen 18 en 26 november 2024 en 17 en 25 februari 2025. Van de acht poules van vier is de top-2 en de vier beste derdes geplaatst voor het EK van 2025.
De Belgian Lions gaan volgende maand dus op zoek naar openingswinst in Bratislava en versus Slowaijke en hopen dan op 25 februari op een stunt in de Dôme van Charleroi en versus Europees kampioen Spanje:  KOOP HIER NU JE TICKETS !