Belgian Lions versus Spanje, Turkije, Rusland, Georgië en Bulgarije op EuroBasket 2022

De Belgian Lions kennen hun tegenstanders op FIBA EuroBasket 2022. De troepen van bondscoach Dario Gjergja zullen het in het Georgische Tbilisi opnemen tegen Spanje, Turkije, Rusland, Georgië en Bulgarije. “Het is een bijzonder zware groep, maar op EuroBasket zijn er geen zwakke poules”, zegt Gjergja.

De Belgian Lions werden voor de loting in Berlijn in de vijfde pot ingedeeld en kwamen zo in een poule terecht met reekshoofd Spanje, Turkije, Rusland, Georgië en Bulgarije. De vier beste ploegen kwalificeren zich voor de Round of 16. Voor nummers 5 en 6 in de poule is het tornooi afgelopen.

De groepsfase wordt van 1 t.e.m. 9 september afgewerkt in het Georgische Tbilisi. De finale fase (vanaf de Round of 16) vindt van 10 t.e.m. 18 september plaats in het Duitse Berlijn. De Lions kwalificeerden zich voor het EK door als eerste te eindigen in groep C, vóór Litouwen, Tsjechië en Denemarken.

Reacties

Bondscoach Dario Gjergja: “Geen zwakke poules op EuroBasket”

“Het is een bijzonder zware groep. Maar op een Eurobasket zijn geen zwakke poules. Spanje is favoriet en als Turkije en Rusland met hun NBA-spelers komen zijn het uiteraard ook schitterende ploegen. Georgië is de thuisploeg en kan de verrassing worden en Bulgarije is de outsider.”

Hans Vanwijn: “Oogsten met deze generatie”

“Een leuke maar inderdaad zware groep. Rusland en Spanje zijn wereldtoppers, Turkije is een topper en Georgië beschikt over het thuisvoordeel. Bulgarije mogen we niet onderschatten en die partij moeten we pakken. Daarnaast moeten we dus minstens nog een wedstrijd winnen om ons te kwalificeren. Ik geloof in een stek in de 1/8ste finales. Samen met de ervaren mannen en de jonge generatie is het volgens mij het moment om te oogsten. Ik kijk tevens uit naar mijn eerste EK. Het vorige heb ik jammer genoeg met een “last minute” blessure moeten missen.”

Sports Manager Jacques Stas: “Gaan voor plek bij eerste vier”

“Een pittige groep, maar we zijn ambitieus. We gaan voor kwalificatie en dus voor een stek bij de eerste vier in poule A. Als we ons zouden kwalificeren voor de Last 16 gaan we op zoek naar de “surprise”. Hopelijk blijft iedereen fit en gezond en kunnen we met de sterkst mogelijke selectie naar Georgië afreizen.”

—-

Poule A: Spanje, Rusland, Turkije, Georgië, BELGIË, Bulgarije
Poule B: Frankrijk, Litouwen, Slovenië, Duitsland, Hongarije, Bosnië
Poule C: Griekenland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Groot-Brittannië, Estland
Poule D: Servië, Tsjechië, Polen, Finland, Israël, Nederland

Het wedstrijdschema is binnenkort beschikbaar op de website van EuroBasket 2022