Belgian Lions deze zomer in actie op het pré-Olympisch kwalificatietornooi in Istanbul

De Belgian Lions beginnen deze zomer aan de lange weg richting de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar. De Lions nemen in het Turkse Istanbul deel aan een pre-Olympisch kwalificatietornooi. Als ze het tornooi winnen, bemachtigen ze een ticket voor het Olympisch kwalificatietornooi.
Er werd een preselectie van 24 spelers vrijgegeven.

De Belgian Lions hebben nog steeds een kans om erbij te zijn op de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Na het missen van het WK in de afgelopen kwalificatiecampagne, nemen de Lions deze zomer deel aan het pre-Olympisch kwalificatietornooi in het Turkse Istanbul.

In poule met Nederland, Kroatië en Zweden

Op dat tornooi zijn de Belgian Lions ingedeeld in een poule met onze noorderburen, Nederland, met Kroatië en Zweden. De Lions moeten eerste of tweede in de poule eindigen om door te stoten naar de halve finales. In de andere poule vinden we Turkije, Oekraïne, Bulgarije en IJsland terug.

Het andere Europese pre-Olympische kwalificatietornooi wordt in Polen & Estland gespeeld. Daarnaast zijn er nog tornooien in Argentinië, Syrië en Nigeria. Enkel de winnaar van elk pre-Olympisch kwalificatietornooi bemachtigt een ticket voor een Olympisch kwalificatietornooi. Pas via die tornooien kan je een plekje op de Spelen veroveren. Het speelschema van de Lions ziet er als volgt uit:

  • 13/08/23 om 14u15 vs. Kroatië
  • 14/08/23 om 16u00 vs. Nederland
  • 16/08/23 om 19u00 vs. Zweden

Oefenwedstrijden tegen Tsjechië en Argentinië

De Belgian Lions, onder leiding van de zopas met twee jaar verlengde Dario Gjergja en nieuwe assistent-coaches Kristof Michiels en Raymond Westphalen, starten hun voorbereiding op het tornooi op vrijdag 28 juli met een eerste training. Op donderdag 3 augustus wordt naar Tsjechië afgereisd voor vriendschappelijke wedstrijden tegen Tsjechië en Argentinië. Op vrijdag 11 augustus trekken de Lions tot slot naar Istanbul, om op zondag 13 augustus de eerste wedstrijd te spelen.

Preselectie van 24 spelers, veel jongeren

Voor het pre-Olympisch kwalificatietornooi werd een lijst van 24 spelers vrijgegeven. De volledige lijst vind je onderaan dit persbericht.

“We hebben beslist om de lijn van de laatste window in februari door te trekken en opnieuw volop de kans te geven aan onze jongere talenten”, zegt bondscoach Dario Gjergja. “We willen de komende 2 jaar inzetten op de meest getalenteerde young lions en hen zo de kans geven de volgende stappen in hun ontwikkeling te zetten. Dit is dan ook de reden waarom er zoveel jonge spelers geselecteerd zijn. Op die manier proberen we de generatiewissel zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

“We begrijpen hoe belangrijk het is om de nieuwe generatie te integreren”, zegt Sports Manager Jacques Stas. “Het is een vitaal aspect aan de toekomstsuccessen van de Lions. De meer ervaren spelers zullen het op zich nemen om de jongeren te begeleiden en het goeie voorbeeld te tonen. De recente goeie resultaten van de U20 Lions zijn alvast erg hoopgevend voor de toekomst.”

Preselectie: Ismael Bako, Vrenz Bleijenbergh, Servaas Buysschaert, Simon Buysse, Thijs De Ridder, Leander Dedroog, Pierre-Antoine Gillet, Archange Izaw Bolavie, Tim Lambrecht, Elias Lasisi, Manu Lecomte, Siebe Ledegen, Marlon Makwa, Joppe Mennes, Nathan Missia-Dio, Ajay Mitchell, Retin Obasohan, Mattias Palinckx, Xander Pintelon, Milan Samardzic, Loïc Schwartz, Niels Van Den Eynde, Thibault Vanderhaegen, Hans Vanwijn