Belgian Cats willen naar kwartfinale

Na drie weken van voorbereiding in eerst Basecamp Mito en dan in Tokio kennen de Belgian Cats vandaag hun officieel debuut op de Olympische Spelen. De selectie van bondscoach Philip Mestdagh, het nummer 6 van de wereld, opent versus topper Australië (worldranking 2). De Cats worden na een bronzen medaille op het EK vorige maand getipt als outsider voor een medaille in Tokio.
Co-kapitein Kim Mestdagh blijft echter met beide voeten op de grond. “We spreken vooral niet van een plaats in de top-3. Onze ambities: we gaan voor de kwartfinales. Dat is onze eerste challenge. Match per match, dat is altijd onze insteek geweest. Eens we bij de laatste acht zijn, kunnen we onze doelstellingen bijstellen.” De ganse selectie is fit en dus ook Jana Raman na haar operatie aan de rechterduim.

De Belgian Cats zitten op de Olympische Spelen naast Australië ook met China (worldranking 9) en Puerto Rico (worldranking 23) in poule C. Er zijn drie  groepen met telkens vier landen en de top 2 in elke groep stoot door, samen met de beste twee nummers 3.

Na de groepsfase wordt er geloot voor de kwartfinales. Daarin zijn er vier reekshoofden (de 3 groepswinnaars en de beste nummer 2), de overige landen zitten bij de loting in de andere pot. Landen die elkaar al tegenkwamen in de poulefase, kunnen niet tegen elkaar geloot worden in de kwartfinales. Vanaf de kwartfinales wordt er gespeeld met rechtstreekse uitschakeling.

De Belgian Cats mikken dus op een plaats in de kwartfinales en mogen dus zeker niet laatste worden in hun groep. Als België met ruim verschil kan winnen van  Puerto Rico, neemt het meteen ook een flinke optie op het beoogde ticket voor de kwartfinales.

De Belgian Cats en de Opals ontmoetten elkaar nog maar drie keer eerder en nooit in een officiële competitie, waarbij de Cats telkens de duimen moesten leggen.

Poule A: Spanje, Servië, Canada, Korea
Poule B: Nigeria, Japan, Amerika, Frankrijk
Poule C: België, Australië, Puerto Rico, China

Programma Belgian Cats
27/07 17.20 (10.20 Belgische tijd) België-Australië
30/07 10.00 (03.00 Belgische tijd) België-Puerto Rico
02/08 17.20 (10.20 Belgische tijd) België-China

04/08 kwartfinales
06/08 halve finales
07/08 bronzen medaille wedstrijd
08/08 finale

#BasketballBelgium #Tokyo2020 #Olympics #TeamBelgium