Belgian Cats swingen in het Antwerpse Sportpaleis en triomferen tegen Senegal

De Belgian Cats sloten het olympisch kwalificatietoernooi in een zinderend Antwerps Sportpaleis af met een prachtige zege tegen Afrikaans kampioen Nigeria (FIBA 11). Op 19 maart gaat de loting in het Zwitserse Mies door en kennen de Cats hun opponenten van de eerste ronde en op de Olympische Spelen in Parijs (26 juli-11 augustus)
Veel stond er zondag in een met 11.655 gevulde Sportpaleis niet meer op het spel. De olympische tickets waren immers vrijdag al uitgedeeld. Een match om het prestige dus en wel één tussen de Europese en de Afrikaanse kampioen.
Met de steun van de enthousiaste fans begonnen de Belgian Cats wervelend aan de wedstrijd en hadden na het eerste kwart een 22-18 bonusje op zak.
In het tweede kwart kon Nigeria gelijke tred houden en werd de rust bereikt met een 40-29 tussenstand in het voordeel van de Belgische dames.
De Belgian Cats misten de start van de tweede helft en Nigeria milderde naar een 40-37 tussenstand. De Cats schakelden onmiddellijk een versnelling hoger en realiseerden in het derde kwart nog een bonus van twintig punten. Emma Meesseman en haar ploegmaats begonnen het slotkwart met een 63-42 voorsprong.
In het slotkwart kwam de Belgische zege niet meer in gevaar. Tien van de elf Belgian Cats kwamen tot scoren en na een collectieve heerlijke partij werd met 78-61 gewonnen. Laure Resimont kwam met een lichte enkelblessure en uit voorzorg niet in actie.
Emma Meesseman uitgeroepen tot MVP van Olympisch kwalificatietoernooi in Antwerpen

Emma Meesseman is tot Most Valuable Player van het olympisch kwalificatietoernooi in Antwerpen uitgeroepen. De 30-jarige power forward van de Belgian Cats kwam aan een gemiddelde van 17,3 punten, 7,7 rebounds en 5,7 assists in drie wedstrijden. Naast Meesseman behoren de Amerikanen Napheesa Collier en Rhyne Howard, de Nigeriaanse Amy Okonkwo en de Senegalese Yacine Diop tot het vijftal van het toernooi. Vier jaar geleden werd Emma Meesseman ook al verkozen tot MVP op het olympisch kwalificatietoernooi in Oostende.
32.533 toeschouwers voor Belgian Cats in Sportpaleis
Het OQT in het Antwerpse Sportpaleis was op alle vlakken een succes. Maar liefst 32.533 toeschouwers zakten op de drie wedstrijddagen af naar de Antwerpse sporttempel. Donderdag tegen olympisch- en wereldkampioen Amerika waren er 13.700 uitzinnige fans aanwezig. Een Belgisch record over alle ploegsporten heen.
België-Nigeria 78-61
Kwarts: 22-18, 18-18, 23-13, 15-19
België: Ramette 4, Meesseman 14, Vanloo 11, Allemand 9, Joris 8, Mununga 8, Lisowa-Mbaka 6, Delaere 15, Becky Massey 2, Claessens 1, Geldof 0
Nigeria: Okonkwo 16, Kunaiyi-Akpanah 12, Balogun 17, Ebo 3, Okoro 1, Amukamara 5, Musa 2, Taiwo 0, Adeyeye 2, Enabosi 0