Belgian Cats Europees kampioen!!

De Belgian Cats hebben Belgische basketbalgeschiedenis geschreven. De Cats veroverden na een waanzinnig EK in het Israëlische TelAviv en de Sloveense hoofdstad Ljubljana en zes opeenvolgende overwinningen de Europese titel.

Met vele Belgische fans in de tribune hield Emma Meesseman in de studieronde met zes punten op een rij de Cats in het zog van Spanje: 6-6. Na zeven minuten had enkel Meesseman gescoord voor de Belgian Cats. Alba Torrens, de ster van Spanje, kreeg aanvallend wel support van haar ploegmaats en met ook  vier punten van talent Raquel Carrera liep Spanje snel weg naar een 12-6 tussenstand. Bondscoach Rachid Méziane nam een time-out, bracht Becky Massey en Bethy Mununga in en Julie Allemand en Kyara Linskens zorgden met hun eerste punten bij 12-10 voor de aansluiting. De Belgian Cats konden geen tempo ontwikkelen en met vijf Spaanse dames die in het eerste kwart scoorden ging het naar een 17-13 tussenstand.
Ook in het tweede kwart misten de Belgian Cats hun start en was het Queralt Casas die Spanje naar 24-15 loodste. Een bom van Julie Vanloo kreeg na vijf minuten in dat tweede schuifje geen vervolg. Emma Meesseman zorgde met haar tiende punt enigszins voor de aansluiting (24-20) maar Spanje bleef domineren, verdedigde strak en de Belgen leden enkele balverliezen.  In een defensieve clash werkte Spanje tevens goed af en trok na 28-22 dan ook met een verdiende 32-25 bonus halfweg naar de kleedkamer. De Cats leden maar liefst 13 balverliezen en slechts vier speelsters scoorden in de eerste helft.
Emma Meesseman scoorde vier punten en via Julie Vanloo ging het naar een 37-34 tussenstand. De aansluiting was een feit! Nieuwe balverliezen en geen vijfde scoorder zorgden ervoor dat een uitgekookt Spanje opnieuw wegsnelde naar een 42-34 bonus. Bij 48-38 hadden de Spanjaarden een tienpuntenkloof op het scorebord en wankelden de Cats.
Via Kyara Linskens en Julie Allemand wonnen de Cats uiteindelijk toch nog het derde kwart (16-18) en knabbelden ze aan de achterstand: 48-43.
Na drie minuten in het derde kwart en een bom van Kyara Linskens fonkelde er een 52-48 tussenstand in het voordeel van Spanje op het scorebord. Spanje vluchtte nu in een time-out, maar Emma Meesseman lukte de 52-50. Julie Allemand (9 punten, 8 assists) incasseerde wel op 6 minuten van het einde wel haar derde fout. In een zinderende thriller scoorde Emma Meesseman met nog vier minuten op de wedstrijdklok de bom van de 54-55. Het was de eerste keer dat de Belgian Cats op voorsprong kwamen. De met een double-double uitpakkende Kyara Linskens (18 punten, 15 rebounds) lukte daarna de 56-58.. Emma Meesseman scoorde 2 vrijworpen en met nog 23 seconden op de shotklok hadden de Belgian Cats een 56-60 bonus op zak. Meesseman lukte nog eens 2 vrijworpen 56-62. De Europese titel was meteen een feit. Een lange feestnacht in Ljubljana kon dan ook van start gaan!

Spanje-België 58-64
België: 
Delaere 0, Resimont 0, Meesseman 24, Linskens 18, Mununga 0, Lisowa 0, Becky Massey 0, Vanloo 13, Allemand 9
Kwarts:
17-13, 15-12, 16-18, 10-21