Belgian Cat Julie Allemand en Belgian Lion Ismael Bako winnen Franse Cup

In Frankrijk heeft Julie Allemand met Montpellier de beker gewonnen. De guard van de Belgian Cats was de uitblinkster in een spannende finale tegen Charleville-Mézières: 75-74. Ze werd tevens uitgeroepen tot MVP. Coach van Montpellier is de Belg Thibaut Petit.
Julie Allemand acteerde in de finale op topniveau. Ze was de topschutster van Montpellier met 22 punten (8 op 9 shots, waarvan 4 op 4 bommen en 2 op 2 vrijworpen)  Ze gaf ook 8 assists en plukte 2 rebounds. Bij Montpellier is de Belg Thibaut Petit coach.
Voor Montpellier is het de vijfde Franse beker in de clubgeschiedenis, de eerste sinds 2016. Dankzij de bekertriomf verzekert de club zich ook van een ticket voor de EuroLeague. Dat zal wel zonder Julie Allemand zijn, want de Belgian Cat keert volgend seizoen terug naar Lyon, waar ze een contract voor vier jaar ondertekend heeft.
Lyon is de club van eigenaar/voorzitter en ex-NBA-ster Tony Parker.  Met Lyon won Allemand in 2018 de titel. Vorig jaar bereikte ze de finale van de Franse Cup, maar die werd omwille van de corona-pandemie afgelast.
Na Belgian Cat Julie Allemand was er in Parijs (Bercy) ook een Belgian Lion aan het feest . In de finale van de France Cup won Ismael Bako (4 punten, 1 rebound) met ASVEL Villeurbanne immers met 61-77 van collega Lion Hans Vanwijn (9 punten, 6 rebounds, 5 assists) en zijn Dijon. Vanwijn en Bako speelden in België nog samen bij Leuven Bears en Antwerp Giants. Ze wonnen met de Sinjoren in 2019 de Belgische Cup. Vanwijn won vorig jaar met de Giants de Belgische Cup voor de tweede keer op een rij. Dit jaar was Bako dus aan het feest in Frankrijk. Ismael Bako werd in 2019 uitgeroepen tot Belgische Speler van het Jaar. Hans Vanwijn won de prestigieuze trofee vorig jaar.