Antwerpse Groenplaats in 2020 decor voor de FIBA 3×3 Europe Cup

De FIBA 3×3 Europe Cup 2020. Dat is de officiële benaming voor het meest prestigieuze Europese tornooi in 3×3 basketbal. Het is een alsmaar populairder wordende variant van het ‘gewone’ basketbal en staat in 2020 voor het eerst op het olympisch programma. Twee maanden voor de Olympische Spelen in Tokio én 100  jaar na de olympiade in Antwerpen zullen 12 mannen- en 12 vrouwenteams op de Groenplaats in Antwerpen strijden voor de Europese titels.
Bij 3×3 basketbal spelen twee teams van drie spelers (met één wisselspeler) tegen elkaar op een veld dat half zo groot is als bij het klassieke basketbal. Het spel gaat razend snel. Beide ploegen spelen naar dezelfde korf en de shot clock bedraagt slechts 12 seconden. Een match duurt 10 minuten of eindigt sneller als een ploeg 21 punten gescoord heeft. 3×3 basketbal is een ‘urban’ sport bij uitstek.
“Onze Groenplaats  heeft al een rijke geschiedenis als 3×3 locatie, want sinds 2012 vormt ze het decor voor het jaarlijks 3×3 tornooi in verschillende leeftijdscategorieën”, stelt schepen van sport Ludo Van Campenhout. “In 2020 wordt het dus het decor voor het belangrijkste 3×3 basketbaltornooi in Europa. Door dit topevenement profileren we Antwerpen verder als dé Urban sportstad van de Benelux. Door de ambiance, de muziek en de wedstrijden zal dit op de Groenplaats de magische sfeer van het pleintjesbasketbal van weleer oproepen.”
 Marc Verlinden, voorzitter van Basketbal Vlaanderen, ziet het EK in Antwerpen als een buitenkans voor het basket in België. “Dat we in 2020 de FIBA Europe Cup 3×3 in Antwerpen mogen organiseren van bewijst dat FIBA, net zoals wijzelf, volop gelooft in het Belgisch basketbal en in het bijzonder in ons 3×3-project, en dit zowel op vlak van topsport als breedtesport. 3×3 basketbal maakte de voorbije jaren al een grote sprong voorwaarts en we zullen de komende jaren blijven investeren in de ontwikkeling ervan om 3×3 als volwaardige basketbaldiscipline te ontplooien. Op de FIBA Europe Cup 3×3 in 2020 is een medaille absoluut onze ambitie, maar ook het doen groeien van de brede 3×3-community is essentieel voor de ontwikkeling van deze toch wel aparte discipline.”
De beste 12 mannen- en beste 12 vrouwenteams van Europa zullen in juni 2020 gedurende drie dagen in Antwerpen te bewonderen zijn. De exacte data zullen door de International Basketball Federation (FIBA) – dat het EK samen met de Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB), Basketbal Vlaanderen en Sportizon organiseert – binnenkort bepaald worden. België mag als gastland zowel een mannen- als vrouwenteam afvaardigen. En de Belgen zijn zeker niet kansloos, want er loopt heel wat 3×3-talent rond in ons land. De U18 Belgian Lions werden vorig jaar in China wereldkampioen en de U18 Belgian Cats kroonden zich in september in Hongarije tot Europees kampioen.
Voor organisator Sportizon is het EK in Antwerpen het hoogtepunt van een lange traditie op het gebied van 3×3 basketbal. “De organisatie van de FIBA Europe Cup 3×3 basketbal is een bekroning voor ons geloof in 3×3 basketbal als sport en de investeringen die we doorheen de jaren gedaan hebben om een mooie competitie uit de grond te stampen. Sinds 2007 organiseert Sportizon jaarlijks verschillende 3×3 events overal in België. De stad Antwerpen heeft ons hier altijd in gesteund en dat maakt het dan ook extra speciaal om het tornooi hier te kunnen doen”, aldus Bruno Keustermans van Sportizon.
Alex Sanchez (Managing Director FIBA 3×3) is laaiend enthousiast over de Europe Cup in de Sinjorenstad. “Het historische centrum van Antwerpen is één van de mooiste urban achtergronden in de geschiedenis van het FIBA 3×3. Ik ben opgewonden om in deze jonge en dynamische stad het EK te laten plaatsvinden, dit één maand voor ons olympisch debuut.”
Leading lady van het Belgische vrouwenbasketbal Ann Wauters is alvast in de wolken met het EK in eigen land. “3×3 spelen is absoluut fun: de setting en muziek geven het een instant summer sfeer. Het is een schitterende discipline en een absolute verrijking voor onze sport. Een EK organiseren in eigen land kan alleen nog maar een extra boost geven aan de verdere ontwikkeling en populariteit van 3×3. En medailles zijn zeker haalbaar, kijk maar naar onze bronzen medaille in 2014, of de gouden medailles van de U18 jongens op het WK en EK vorig jaar en die van de U18 girls op het EK dit jaar.”