Hoe zit 3X3 basketbal nu ook alweer in elkaar?

Komende vrijdag 23 juli worden de Olympische Spelen in Tokio met een jaar uitstel op gang geschoten. Naast de gewone basketbalcompetitie, staat ook voor de allereerste keer 3×3 basketbal op de Olympische kalender. Een primeur, alsook het feit dat we met twee Belgische basketbalploegen vertegenwoordigd zullen zijn! 

Wat is 3×3 basketbal eigenlijk?

Anders dan het eeuwenoude 5 tegen 5 basketbalspelletje, is 3×3 basketbal gloednieuw. 3 tegen 3-basketbal is een spelvorm die al lang op straat wordt gespeeld, maar pas in 2007 begon FIBA met het uittesten van de officiële spelvorm.

3X3 is in feite de snellere en meer dynamische variant van het klassieke 5 tegen 5 basketbal. 3X3 wordt op een half terrein gespeeld i.p.v. een volledig veld en er wordt maar naar één ring gespeeld. Daarnaast wordt het meestal outdoor beoefend. De wedstrijden zijn ook een pak korter dan 5X5 wedstrijden, want één wedstrijd duurt slechts 10 minuten. Wanneer een team echter 21 punten behaalt, is de wedstrijd evenzeer afgelopen. Bij een gelijke stand na tien minuten, wint de ploeg die als eerste twee punten scoort. Elke score binnen de boog & vrijworpen tellen voor één punt, scores buiten de boog tellen voor twee punten.

Ook bij 3X3 wordt met een shotclock gespeeld, maar die duurt slechts 12 seconden. Ook de bal is een beetje kleiner dan de normale basketbal, hij is even groot als een vrouwenbal, maar weegt even veel als een mannenbal.

Nog altijd mee? Zoniet leggen de 3X3 Lions het nog snel even uit voor jou in onderstaand filmpje:

Nieuwe discipline op de Spelen

De 3X3 basketbaldiscipline kwam letterlijk overgewaaid vanop de straat en hanteert daarom de catchphrase ‘From the streets to the Olympics‘. De laatste jaren kende de sport een enorme opmars en landen van over de hele wereld begonnen nationale ploegen te vormen.

In 2015 werd de sport opgenomen op de Europese Spelen in Baku en twee jaar later, in 2017, besliste het IOC om de discipline op te nemen in het Olympische programma. Die beslissing kadert in de optiek van het IOC om meer “urban sports” te promoten op de Olympische Spelen. Zo maakt bijvoorbeeld ook skateboarden deze zomer zijn olympisch debuut.

De 3X3 Belgian Lions

In België hebben we een groepje spelers die zich al een aantal jaar toelegt op het 3X3 basketbal. Enter Nick Celis. De Antwerpenaar is de voortrekker van het 3X3-basketbal in België en bouwde doorheen de jaren een basis uit, door zich met ploeggenoten te specialiseren in 3X3. Onder de noemer van Team Antwerp neemt hij deel aan het professionele circuit en staan ze momenteel #15 in de wereld.

Samen met Rafaël Bogaerts, Thierry Mariën en Thibaut Vervoort vormen ze de 3X3 Belgian Lions en dwongen ze op het kwalificatietornooi van Debrecen een plekje af voor de Spelen, waar slecht 8 teams aan mogen deelnemen. Een huzarenstukje dus!

Bekijk ook zeker eens onderstaand filmpje met Nick Celis, uit 2019: