3 vragen & antwoorden over de 3×3 Belgian Lions

Het avontuur van onze 3×3 Belgian Lions eindigde op het Olympic Qualifying Tournament in Oostenrijk in de poulefase, na drie overwinningen en één nederlaag. Litouwen en USA stootten door naar de kwartfinales. 3 vragen en antwoorden over de 3×3 Lions. 

Waarom kwalificeerden de 3×3 Lions zich niet voor de kwartfinales?

3 overwinningen (Zuid-Korea, Kazachstan & USA) en één nederlaag (Litouwen). Bijlange geen slecht rapport om mee thuis te komen. Toch kwalificeerden de 3×3 Lions zich niet voor de kwartfinales. Hoe dat komt?

Enkel de eerste twee ploegen uit de poule kregen een ticket voor de kwartfinales. Zuid-Korea en Kazachstan waren duidelijk de mindere broertjes van de poule met respectievelijk 1 en 0 zeges. De drie toppers in de groep waren Litouwen, USA en onze Lions. Alle drie de landen wonnen 3 wedstrijden. Bij gelijke stand wordt echter gekeken naar het gemiddeld aantal gescoorde punten. Daar scoorden USA en Litouwen met gemiddeld 20 punten per match net beter dan onze Lions, met gemiddeld 19.3. Daarom eindigde België op de 3e plaats en was het tornooi afgelopen in de poulefase.

Kunnen de 3×3 Lions zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen?

Een aantal teams die zich niet kunnen kwalificeren via het OQT in Graz, krijgen nog een laatste vangnet voor de Spelen, namelijk op het 3×3 Universitality OQT van 4 tot 6 juni in Debrecen. Zes teams krijgen een uitnodiging voor het Universality OQT. Enkel de winnaar van het tornooi, krijgt een ticket voor de Spelen.

Momenteel valt die eer bij de mannen te beurt aan Hongarije, Mongolië, Slovenië, Nederland, Letland en Polen. Daarna is er een wachtlijst van 3 ploegen: België, Oekraïne en Roemenië. Bij de vrouwen staan we niet op de wachtlijst.

Indien één van de zes ploegen die normaal naar Debrecen gaat, toch een Olympisch ticket zou verzilveren op het OQT in Graz, gaan onze 3×3 Lions dus naar Debrecen voor het Universality OQT.

Dus ja, er is wel degelijk nog een kans op een Olympisch ticket!

Hoe zijn de 3×3 Lions samengesteld?

De 3×3 Belgian Lions bestaan uit Nick Celis, Thierry Marien, Thibaut Vervoort, Rafaël Bogaerts, Bryan De Valck en Jonas Foerts. Het team traint en speelt al vele jaren samen, onder de noemer Team Antwerp. Zo konden ze vlak voor het OQT nog hun eerste Challenger-tornooi ooit naar hun hand zetten, in Lipik.

Daarenboven is het niet om het even welke spelers een natie afvaardigt naar het OQT. 4 van de 6 spelers moeten namelijk in de top 10 ranking van het land staan. Daarvoor moet je al voldoende wedstrijden gespeeld hebben en ranking points vergaard hebben. Die top 10 ranking bestaat enkel uit verified & eligible spelers. Dat wil zeggen dat je oud genoeg moet zijn, de Belgische identiteit hebben en door FIBA moet goedgekeurd zijn.

Vandaar de keuze voor onze huidige ploegsamenstelling.