16 Belgian Lions voor preolympisch kwalificatietoernooi in Istanbul

Bondscoach Dario Gjergja en zijn sportieve staf gaven een selectie van 16 Belgian Lions vrij. Zij vatten de voorbereiding aan richting het preolympisch kwalificatietoernooi dat van 12 tot 20 augustus in het Turkse Istanbul wordt afgewerkt. Archange Izaw Bolavie, Niels Van Den Eynde,  Quinten Smout en Joppe Mennes zijn de debutanten bij de Lions.
De Belgian Lions beginnen deze zomer aan de lange weg richting de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar. De Lions nemen in het Turkse Istanbul deel aan een preolympisch kwalificatietornooi. Als ze het tornooi winnen, bemachtigen ze een ticket voor het Olympisch kwalificatietornooi.
In poule met Nederland, Kroatië en Zweden
Op dat preolympisch kwalificatietornooi zijn de Belgian Lions ingedeeld in een poule met Nederland, met Kroatië en Zweden. De Lions moeten eerste of tweede in de poule eindigen om door te stoten naar de halve finales. In de andere poule vinden we Turkije, Oekraïne, Bulgarije en IJsland terug.
Het andere Europese preolympische kwalificatietornooi wordt in Polenen  Estland gespeeld. Daarnaast zijn er nog tornooien in Argentinië, Syrië en Nigeria. Enkel de winnaar van elk preolympisch kwalificatietornooi bemachtigt een ticket voor een Olympisch kwalificatietornooi. Pas via die tornooien kan je een plekje op de Spelen veroveren.
Oefenwedstrijden tegen Tsjechië en Argentinië
De Belgian Lions, onder leiding van de zopas met twee jaar verlengde Dario Gjergja en nieuwe assistent-coaches Kristof Michiels en Raymond Westphalen, starten hun voorbereiding op het toernooi op vrijdag 28 juli met een eerste training. Op donderdag 3 augustus wordt naar Tsjechië afgereisd voor vriendschappelijke wedstrijden tegen Tsjechië en Argentinië. Op vrijdag 11 augustus trekken de Lions tot slot naar Istanbul, om op zondag 13 augustus de eerste wedstrijd te spelen. “Met verschillende spelers van de U20 Young Lions (die vierde werken op het EK U20) en onder meer spelers van 1995 met onder meer Ismael Bako, Hans Vanwijn en Manu Lecomte hebben we verschillende generaties bijeengebracht om een ploeg voor de toekomst uit te bouwen,” aldus Sports Manager Jacques Stas

Programma préolympisch kwalificatietoernooi in Istanbul
13/08/23 om 14u15 vs. Kroatië
14/08/23 om 16u00 vs. Nederland
16/08/23 om 19u00 vs. Zweden

Selectie 16 Belgian Lions: Ismael Bako, Thijs De Ridder,  Archange Izaw Bolavie, Tim Lambrecht, Elias Lasisi, Manu Lecomte, Siebe Ledegen, Joppe Mennes, Mattias Palinckx, Xander Pintelon, Milan Samardzic, Loïc Schwartz, Quinten Smout, Niels Van Den Eynde, Thibaut Vanderhaegen, Hans Vanwijn