Olympische Spelen in Tokio uitgesteld naar 2021

De Olympische Spelen van Tokio 2020 worden (ongeveer) een jaar uitgesteld omwille van de internationale Coronacrisis. Dat maakten de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach zopas bekend. 

Na telefonisch overleg tussen Shinzo Abe (eerste minister van Japan) en voorzitter van het IOC, Thomas Bach, werd beslist om de Olympische Spelen die normaal gezien in de zomer van 2020 zouden doorgaan, met (ongeveer/hoogstens) een jaar uit te stellen tot 2021.

Deze beslissing kwam er omwille van de pandemie van het coronavirus en moet ervoor zorgen dat de atleten onder de beste omstandigheden kunnen deelnemen en de toeschouwers zich volledig veilig kunnen voelen.

De Spelen worden officieel uitgesteld naar een datum ‘na 2020, maar niet later dan de zomer van 2021‘, klinkt het. Van een afgelasting van de Spelen is er geen sprake.

“Deze beslissing om de Spelen uit te stellen is natuurlijk uitermate jammer, maar volkomen begrijpelijk”, klinkt het uit het kamp van de Belgian Cats. “De doelstellingen naar 2021 toe, blijven identiek. De komende maanden worden de Cats vanop afstand individueel verder begeleid. Een alternatief programma is reeds aan de speelsters overgemaakt.”

Het BOIC juicht de beslissing van het IOC om de Spelen uit te stellen toe. “De beslissing om de Olympische Spelen van Tokyo uit te stellen met een jaar en niet met 1 à 3 maanden is geheel verantwoord”, klinkt het bij Olav Spahl, Elite Sports Director van het BOIC. “Het is ook belangrijk om nu te komen met deze beslissing en niet nog langer te wachten. Onze atleten die sinds geruime tijd in de onzekerheid leefden, kunnen nu weer vooruit kijken, plannen maken en focussen op hun sport. Ook voor de betrokken federaties en hun technische directeurs en de entourage van de atleten is dit de meest verantwoorde beslissing.”