OQT: Spotlight on Canada

Binnen exact één week starten we in Oostende aan het Olympisch Kwalificatietornooi voor de Spelen in Tokio 2020. In de Versluys Dôme zullen onze Belgian Cats het opnemen tegen Canada, Japan en Zweden. Tijd om onze tegenstanders eens van dichtbij de bekijken. First up: Canada! 

Facts & History 

Canada staat momenteel op een 4de plaats op de FIBA wereldranglijst, terwijl onze Belgian Cats op dit moment op de 9de plaats pronken. Dat Canada een geduchte tegenstander wordt, is dus het minste dat je kan zeggen. Uiteraard staan de Canadezen altijd een beetje in de schaduw van hun Amerikaanse onderburen, maar dat geeft hen ook dat extra tikkeltje motivatie om het goed te doen.

Zo waren de Canadese dames er op de laatste twee Spelen wel bij. Op de Olympische Spelen in Londen, in 2012, werd er een achtste plaats gehaald en op de Spelen in Rio van 2016 deden de Canadese dames zelfs één plaats beter met een zevende stek. Voordien waren er nog deelnames aan de Spelen in 2000, 1996, 1984 en 1976. Het beste resultaat kwam er in 1984, toen werd er net naast een medaille gegrepen met een vierde plek. Op wereldkampioenschappen zat er wel tweemaal een medaille in voor Canada, zowel in 1979 als 1986 werd brons gehaald.

Canada kwalificeerde zich voor het OQT door als eerste te eindigen in een groep met Cuba, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek op het Amerikaans pre-Olympisch kwalificatietornooi.

Coach & (Key) Players

De Canadese dames worden sinds 2013 geleid door de 47-jarige coach Lisa Thomaidis. Onder coach Thomaidis won Canada tweemaal het FIBA Americas kampioenschap en één keer de Pan American Games. Dit jaar coacht de tevens aan de Universiteit van Saskatchewan.

Dé te stoppen speelster bij de Canadezen is Kia Nurse. Jarenlang beschikte Canada over een goede ploeg, maar was er iemand met de X-factor te kort, tot Kia Nurse aankwam dus. Nurse (23) (geen familie van Raptors-coach Nick Nurse) speelt in de WNBA voor de New York Liberty en daarnaast voor de Canberra Capitals in Australië. Nurse werd in 2019 verkozen tot starter in het WNBA All-Star Game en deed dankzij haar sterke afstandsschot ook mee in de 3PT contest. De guard eindigde het WNBA-seizoen met gemiddeld bijna 14 punten per match en 35% van achter de driepuntlijn. Op het wereldkampioenschap in 2018 (waar Canada in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Spanje) was Nurse gemiddeld goed voor 18 punten per wedstrijd.

Ploegmaat van Nurse bij de New York Liberty is Nayo Raincock-Ekunwe (28). Daarnaast speelt Raincock-Ekunwe in Rusland bij Nadezhda. De 1m88 grote forward haalt doorgaans ook gemakkelijk de dubbele cijfers en toont zich ook nuttig in het plukken van rebounds en uitdelen van assists.

Verder beschikt Canada over heel wat nuttige en ervaren speelsters, zoals bijvoorbeeld de 1m91 grote Miranda Ayim, die bij het Franse Landes al jaren een bepalende speelster is of Natalie Achonwa, die ook in de WNBA actief is bij de Indiana Fever en in 2015 werd verkozen tot het WNBA All-Rookie Team.

Canada wordt onze eerste tegenstandet op het OQT, op donderdag 6 februari om 20u35.