U20 Cats gaan naar kwartfinale op EK

Onder leiding van een sterke Linskens (20 punten, 11 rebounds) hebben onze U20 Cats zich geplaatst voor de kwartfinale van het Europees Kampioenschap. Griekenland stond van bij de start op achtervolgen en moest finaal met 58-62 de duimen leggen.

Na amper een minuut spelen stond het al 0-6 dankzij driepunters van Nauwelaers en Allemand. ViaLinskens en Geldof ging het naar 4-14. De afwerking, die in de vorige wedstrijden het soms liet afweten, was nu wel op punt. De Griekse Pavlopoulou bracht haar team terug iets dichterbij maar op het einde van kwart 1 stond er nog steeds een 8-puntenkloof op het bord.

Griekenland gaf zich echter niet gewonnen. Halfweg kwart 2 naderden ze tot op 1 punt (23-24). Scores vanGeldof (16 punten, 9 rebounds) en Linskens op het juiste moment zorgden terug voor een Belgisch kloofje.Eline Maesschalck-Cornand legde met een driepunter op de buzzer de ruststand vast: 29-33.

De U20 Cats vieren hun winst in de Round of 16

Onze U20 Cats, die echt een geweldige indruk als team achterlieten, diepten hun voorsprong verder uit in na de pauze. Na 3 minuten in kwart 3 was het verschil opnieuw opgelopen tot 10 punten, een voorsprong die België behield tot aan de start van de laatste periode. Topscoorder Christinaki werd tot dan toe schitterend uit de wedstrijd gehouden en kwam amper tot scoren. Enkel Pavlopoulou (21 punten) enFasoula (19 punten) konden tegenwerk leveren bij de Grieken.

In het laatste kwart stokte de scoremachine volledig bij onze U20 Cats. Pas na 7 minuten spelen konLinskens voor de eerste Belgische score zorgen. Griekenland had het al even moeilijk met de Belgische verdediging want ook zij bleven zo goed als scoreloos in die 7 minuten: 46-56 met nog 3:14 te spelen. In de resterende minuten bleven Allemand en co koel aan de vrijworplijn en haalden zo -oververdiend – de kwalificatie voor de kwartfinales binnen.

> BEKIJK DE WEDSTRIJD VS. GRIEKENLAND HIER

Kwartfinale vs. Spanje

Winst in de Round of 16 betekent 2 zaken: de U20 Cats spelen volgend jaar opnieuw in de A-divisie én ze kunnen niet lager eindigen dan de 8e plaats op dit EK. Naast België, haalden ook Spanje, Rusland, Polen, Servië, Frankrijk, Italië en Letland die kwartfinales.

Het team van coach Mestdagh krijgt een serieuze klepper voorgeschoteld in de kwartfinale. Spanje is regerend kampioen en eindigde de laatste 10 jaren nooit naast het podium op een EK U20 Women. In de groepsfase verloren ze enkel verrassend van gastland Portugal (64-60). Al hun andere partijen wonnen ze met sprekend gemak, gemiddeld 30 punten verschil in hun 3 andere wedstrijden spreekt voor zich.

Het gevaar komt een beetje van overal bij Spanje. Drie speelsters scoren gemiddeld in dubbele cijfers en 2 net niet. Daarnaast is er uiteraard de A-divisie ervaring én de gewoonte om goed te presteren op Europese Kampioenschappen. Ook hun U18-team won vorig jaar het EK bij de dames in A-divisie.

Eén ding is zeker: het EK kan al niet meer stuk voor onze U20 Cats en we supporteren volop mee voor een stunt tegen Spanje. Die wedstrijd wordt vrijdag 15/7 om 15u00 gespeeld en zal zoals altijd te volgen zijn via het YouTube-kanaal van FIBA.