OQT: Spotlight on Sweden

Na een uitgebreide blik op onze eerste twee concurrenten Canada & Japan, is het tijd om ook onze tegenstander van vandaag even onder de loep te nemen: Zweden. 

Facts & History 

De Zweden staan op een 22e plaats op de FIBA-wereldranglijst, al zetten ze de laatste jaren wel mooie stappen voorwaarts.

Net zoals de Cats kon Zweden zich nog nooit kwalificeren voor de Olympische Spelen. Meer zelfs, ook op een WK waren de Zweden nog nooit aanwezig. Aan het EK namen de Zweden al zeven keer deel. Hun beste prestatie kwam er op het afgelopen EK, met een zesde plaats, meteen goed voor deelname aan het OQT.

Coach & (Key) Players

Coach bij Zweden is 57-jarige Italiaan Marco Crespi, nog maar sinds 2019. Voordien was hij onder andere actief bij Italiaanse eersteklassers Siena & Verona. Hij was eerder in zijn carrière ook actief als scout bij NBA-clubs Boston Celtics en Phoenix Suns.

Zoals eerder gezegd, is de Zweedse nationale ploeg aan een opmars bezig de laatste jaren. De rots in de branding bij de Zweedse dames is center Amanda Zahui. De 26-jarige en 1m96 grote Zahui werd in de 2015 WNBA Draft als tweede gekozen door de New York Liberty, de ploeg waar ze nu nog altijd voor uitkomt. In Europa speelt ze daarnaast ook nog bij Praag.

Forward Kalis Loyd was topschutter in de eerste wedstrijd van de Zweden. Zo scoorde ze tegen Japan 18 punten en was ze goed voor 3 rebounds en 3 assists. De 30-jarige in Malmö geboren forward komt uit voor het Spaanse Ensino. In de tweede wedstrijd lukte ze opnieuw 12 punten.

Voorts zijn guard Brinta Drammeh en tweeling Frida en Elin Eldebrink ook nog dragende speelsters bij Zweden.

Het bepalende duel tussen de Cats en Zweden, wordt deze namiddag om 15u gespeeld.