OQT: Spotlight on Japan

In minder dan één week tijd starten we in Oostende aan het Olympisch Kwalificatietornooi voor de Spelen in Tokio 2020. In de Versluys Dôme zullen onze Belgian Cats het opnemen tegen Canada, Japan en Zweden. Tijd om onze tegenstanders eens van dichtbij de bekijken. Vandaag: Japan! 

Facts & History 

Japan staat momenteel op een tiende plaats op de FIBA wereldranglijst, als tweede Aziatisch land na China (dat 8e staat). Australië (dat op een tweede plaats pronkt) wordt echter ook bij Azië gerekend.

Met reeds vier deelnames aan de Olympische Spelen onder de riem, heeft Japan net wat meer ervaring dan wij Belgen, zo waren ze er in Rio 2016 bij, maar ook in Athene (2004), Atlanta (1996) en Montreal (1976). Hun beste resultaat kwam er in 1976, door als vijfde te eindigen. Uiteraard zijn de Japanners als gastland ook al zeker van deelname aan de Spelen in Tokio 2020, wat echter niet betekent dat ze het OQT als een gezondheidswandelingetje zullen zien…

Coach & (Key) Players

Japan beschikt over een heel homogene ploeg, met een hele hoop schutters in de rangen. Elke Cats-fan herinnert zich nog de ontmoeting met Japan op het WK van 2018, waar in de poulefase met twee punten verschil werd van verloren. Toen gooiden de Japanners 11 driepunters door het mandje. De Japanners worden sinds 2017 geleid door de 53-jarige Amerikaan Tom Hovasse, die in het seizoen 1994-1995 zelfs nog uitkwam voor de Atlanta Hawks in de NBA.

De meest spraakmakende speelster van de Japanners is Asami Yoshida. De Aziatische legende besliste vorig seizoen om te stoppen, maar trok dan toch haar truitje opnieuw over haar hoofd om Japan op de Spelen te leiden. De 32-jarige en 1m65 grote guard is een spelverdeelster pur sang en doet niets liever dan assists uitdelen.

Onze Cats zullen zich vooral ook nog Maki Takada (30) herinneren. De 1m85 grote power forward was tegen onze Cats op het WK maar liefst goed voor 26 punten en 6 rebounds. OOk op het OQT zal ze ongetwijfeld weer een rots in de branding zijn.

Verder rekenen de Japanners natuurlijk ook op opvolging, na de iets oudere speelsters Yoshida en Takada. Meer bepaald op de 26-jarige tandem Yuki Miyazawa en Nako Motohashi. Miyazawa was op het WK tegen de Cats goed voor 21 punten, waaronder 5 driepunters en Motohashi toonde zich op de afgelopen Asian Cup, die Japan won van China, heel bedrijvig met gemiddeld 17 punten en 5 assists.

Als het WK onze Cats één iets heeft geleerd, is het dat we maar beter op onze hoede zijn voor Japan! We bekampen de Japanners op zaterdag 8 februari om 18u05.