Cat in de kijker: Antonia Delaere

Binnen iets minder dan een maand strijden onze Belgian Cats op het tornooi van de waarheid in Oostende, met als inzet een plaats op de Olympische Spelen in Tokio.
In aanloop naar het Olympisch Kwalificatietornooi zetten we graag een aantal van onze Cats in de kijker. Vandaag is dat Antonia Delaere. 

De carrière van Antonia Delaere (25) zit in de lift. De Antwerpse is bezig aan haar eerste seizoen in het buitenland, bij het Franse Rézé Nantes en ze doet dat met verve.

Lang voor ze schitterde bij onze Zuiderburen, zette ze op 6-jarige leeftijd haar eerste basketpasjes bij Gembo Borgerhout. Het werd al vlug duidelijk dat de kleine Antonia over talent beschikte en op 10-jarige leeftijd stapte ze over naar de meisjeswerking van BBC Boom vzw, het latere Kangoeroes Boom. Het was pas in Boom dat Delaere zich écht in de kijker liet spelen en zich liet opmerken door haar uitstekende defensieve kwaliteiten, in combinatie met een goeie vista en beheerst aanvalsspel. Deze talenten werden eveneens opgemerkt door de mensen van de Topsportschool in Leuven, waar ze zich zes jaar lang verder ontwikkelde.

Delaere ontwikkelde zich bij Kangoeroes steeds verder, tot ze op 16-jarige leeftijd mocht debuteren in de A-ploeg in eerste nationale. Ook bij de nationale jeugdselecties maakte ze furore, want in 2011 kroonde ze zich met de U16 tot Europees Kampioen in de A-divisie en mocht ze ook voor een eerste maal opdraven bij de ‘volwassen’ Cats. In 2012 werd ze uitgeroepen tot ‘Belofte van het Jaar‘ bij Kangoeroes.

In 2016 stapte Delaere over naar Basket Namur, waarmee ze ook de Beker van België won en haar eerste prijs pakte. Na één seizoen Namur ging ze nog een stapje hoger en trok ze naar Castors Braine. In totaal kwam ze drie seizoenen voor Castors Braine uit, waarmee ze driemaal op een rij de titel pakte en nog twee nationale bekers achter haar naam zette.

Afgelopen zomer besliste Delaere dan om de stap naar het buitenland te zetten, want Rézé Nantes Basket kwam aankloppen. Met Nantes staat Delaere momenteel op een 12e en laatste plaats in de competitie. Zelf is ze echter bezig aan een uitstekend seizoen, met gemiddeldes van ruim 12 punten, 4 rebounds en 2 assists.

Bij de Belgian Cats is Antonia Delaere ondertussen uitgegroeid tot één van de dragende speelsters en een cruciale schakel in de ketting van bondscoach Philip Mestdagh. Op het EK van afgelopen zomer voegde ze zich op amper 24-jarige leeftijd bij de ‘Club 100‘.